Tweede manche van de Abarth Rally Cup - Gent Motors

Tweede manche van de Abarth Rally Cup

Het snelle offroadterrein van Letland vormt het decor van de tweede manche van de Abarth Rally Cup, het merkkampioenschap met de Abarth 124 rally in de hoofdrol, in de context van het prestigieuze Europese Rallykampioenschap. De Rally Liepāja, die gehouden wordt van vrijdag 24 tot zondag 26 mei, wordt gereden over een route die gekenmerkt wordt door extreem snelle speciale proeven op compact offroadterrein, met snelle, brede bochten die het prestatievermogen van de 124 rally in de verf zullen zetten.

In 2018 behaalde de Abarth 124 rally dankzij de overwinning van de Italiaanse piloot Simone Tempestini in de Rally Liepāja de Europese titel van de Abarth 124 rally International Rally Challenge tijdens de Rally Liepāja. Drie crews uit drie verschillende landen en drie verschillende teams zullen van start gaan in de editie van 2019. De jonge Letse piloot Reinis Nitišs zal zijn debuut maken achter het stuur van de Abarth 124 rally, bijgestaan door zijn landgenoot Māris Kulšs, in het voertuig van het Franse team Milano Racing. Nitišs, die een schat aan ervaring heeft op het vlak van rallycross, een specialiteit waarin hij talrijke overwinningen in de wacht sleepte, onder meer in het Europees Kampioenschap in 2013, zei vóór de race: "In rallycross zijn we niet gewend aan voertuigen met achterwielaandrijving, zoals de Abarth 124 rally. Mijn enige ervaring met dit soort aandrijving komt uit de karts en buggy's waarmee ik op rallycrosscircuits heb geracet. Het is een spannende uitdaging en ik ben er klaar voor. De 124 rally is een opwindende nieuwigheid en ik kijk ernaar uit om het voertuig te ervaren."

Tijdens deze tweede manche van het seizoen zal de Pool Dariusz Polonski met copiloot Lukasz Sitek racen tegen het voertuig van het team Rallytechnology. In de eerste race met de 124 rally, de Rally Islas Canarias, behaalde Polonski de derde plaats in de Abarth Rally Cup. Maar ook hij zal hier in Letland een debuut maken, aangezien hij voor het eerst op offroadterrein zal racen: "In de eerste race leerde ik het prestatievermogen van de 124 rally op de weg kennen; nu zal ik proberen om ook uit dit uitzonderlijke offroadvoertuig alles te halen, door een resultaat na te streven waarmee ik de Abarth Rally Cup kan winnen."

De derde crew is die van het Berninini Rallyteam, bestaande uit de Italiaanse piloot Andrea Nucita en de Roemeense Alina Pop. Nucita heeft al veel ervaring met de Abarth 124 rally. Hij liet zien hoe snel hij is, door de uitmuntende prestaties van het voertuig te exploiteren, en schreef al verschillende prestigieuze resultaten op zijn naam. Vóór de aanvang van de race gaf hij het volgende commentaar: "Ik vind het fantastisch dat we offroad zullen rijden, zodat we kunnen laten zien dat achterwielaandrijving tegelijk spectaculair en doeltreffend kan zijn." De Rally Liepāja begint op vrijdag 24 mei om 20:30 u in de gelijknamige havenstad aan de Baltische Zee. De kwalificatieproef wordt diezelfde namiddag om 17 u gehouden. De eerste etappe wordt gereden op zaterdag 25 mei, met vertrek om 11:20 u en aankomst om 20:30 u en omvat 5 speciale proeven, met in totaal 100 km snelheid. Zondag is de laatste dag, met nogmaals 8 speciale proeven (106 km snelheid), met vertrek om 7:45 u en aankomst om 19:05 u. In totaal zullen de deelnemers 859 km afleggen, waarvan 206 km met een getimede snelheid.

Klassement van de Abarth Rally Cup vóór de Rally Liepāja: 1. Monarri-Chamorro (SPA) 25 punten; 2. Garcia Perez-Diaz Negrin (SPA) 18; 3. Polonski-Sitek (POL) 15; 4. Nucita-Ferrara (ITA) 12.

Galerij

Gent Motors article image