Gloednieuwe Jeep® Avenger onthuld in Parijs, Jeeps eerste volledig elektrische SUV - Gent Motors

Gloednieuwe Jeep® Avenger onthuld in Parijs, Jeeps eerste volledig elektrische SUV

Op de 2022 Mondial de l’Automobile van Parijs onthulde het merk Jeep® de volledig nieuwe Jeep Avenger, de allereerste batterij-elektrische auto (BEV) van het merk. De compacte Jeep Avenger is het speerpunt van de introductie van een portfolio van volledig elektrische, prestatiegerichte voertuigen voor Europa en is een belangrijk onderdeel van de wereldwijde elektrificatiestrategie van het merk om wereldleider te worden op het gebied van zero-emissie SUV's.

De Avenger is vanaf de basis ontworpen en gebouwd als een echt Jeep-voertuig en verwerkt het DNA van Jeep in een compacte SUV met een unieke combinatie van capaciteiten, stijl, functionaliteit en technologie om te voldoen aan de behoeften van de steeds geconnecteerde klant.

"De nieuwe Jeep Avenger is een belangrijke mijlpaal voor het merk, aangezien het de eerste is in een portfolio van volledig nieuwe Jeep BEV's die in Europa worden geïntroduceerd," aldus Christian Meunier, CEO van het merk Jeep. "Hij biedt de capaciteiten van het merk Jeep op maat van de Europese markt en op het Autosalon van Parijs laten we zien waarom het een uitstekend volledig elektrisch alternatief is van het merk Jeep voor de huidige spelers in het B-SUV-segment."

De nieuwe Avenger wordt geproduceerd in de uiterst efficiënte Stellantis-fabriek in Tychy, Polen, en is standaard uitgerust met SelecTerrain en Hill Descent Control, die samen met de uitzonderlijke aanloop- en afloophoeken en de bodemvrijheid van het voertuig indrukwekkende niveaus van capaciteiten in het segment brengen.

Op het vlak van elektrificatie beschikt de Jeep Avenger over een nieuwe generatie 400-volt elektrische aandrijving die een nieuwe elektrische motor en batterij combineert.

Met een Mode 4 100-kW DC-kabel aangesloten op een openbare snellader is drie minuten opladen voldoende om een reisafstand van 30 kilometer af te leggen. Evenzo zijn 24 minuten voldoende om de batterijen van 20 tot 80 procent op te laden.

"De Jeep Avenger is de eerste zero-emissie SUV van het merk Jeep," aldus Antonella Bruno, hoofd van Jeep Europe bij Stellantis, "Het wordt de nieuwe instap in de Jeep line-up en stelt ons in staat om ons SUV-aanbod te completeren en we verwachten dat het tegen 2024 het best verkopende model in ons portfolio zal zijn." De Avenger voegt een nieuw niveau van elektrificatie toe aan ons aanbod en betekent een nieuwe stap in de evolutie van het merk Jeep."

Een volledig nieuwe elektrische aandrijflijn

De Jeep Avenger heeft een nieuwe generatie elektrische aandrijving die een nieuwe elektromotor en batterij combineert.

Dankzij het hoge vermogen en koppel en de specifieke kalibratie van de elektrische aandrijflijn biedt de nieuwe Avenger compromisloos rijplezier op de weg en in het terrein.

De tweede generatie 400-volt elektrische aandrijflijn is de eerste die wordt geïntroduceerd door Emotors, een joint venture tussen Stellantis en Nidec Leroy-Somer Holding. Hij levert 115 kW of 156 pk en een maximumkoppel van 260 Nm.

Het nieuwe 54 kWh batterijpakket, eveneens geproduceerd door Stellantis, biedt een hoge energiedichtheid en een uitstekende verhouding tussen nominale en bruikbare energie. Het accupakket bestaat uit 17 modules en 102 cellen met lithium-ion NMC 811-chemie en biedt een actieradius van 400 km in de WLTP-cyclus, die 550 km wordt in de stadscyclus.Belangrijkste capaciteiten

Een van de belangrijkste pijlers van een Jeep SUV zijn de capaciteiten, die nu ook een groenere aanpak omvatten met 4xe plug-in hybride technologie en nu volledig elektrische aandrijflijnen.

De nieuwe Avenger is de eerste Jeep met voorwielaandrijving die standaard is uitgerust met Selec-Terrain® en Hill Descent Control, die samen met de indrukwekkende aan- en afloophoeken en bodemvrijheid van de auto een referentie in het segment vormen.

Hedendaags Jeep design

De Avenger volgt een "designbenadering" en biedt een moderne interpretatie van Jeep-design in een compact pakket. De voorkant van de auto is voorzien van de iconische grille met zeven sleuven, een authentiek merkkenmerk van Jeep dat is geëvolueerd van een verticaal naar een meer horizontaal patroon voor functionele efficiëntie.

De gebogen grille is voor de koplampen geplaatst om deze bij een botsing te beschermen. De gewelfde spatborden, een ander klassiek Jeep-designelement, geven een gevoel van kracht en robuustheid en zorgen voor een solide, imponerende aanwezigheid op en naast de weg.

Het zijaanzicht wordt gekenmerkt door klassieke trapeziumvormige wielkassen, ontworpen om de wielloop te maximaliseren voor maximale bewegingsvrijheid. Het voertuig is uitgerust met grote, robuust ontworpen 18-inchwielen met diamantafwerking, gemonteerd op banden met een diameter van 690 mm. Het silhouet is zorgvuldig ontworpen om de aerodynamische efficiëntie te maximaliseren en een gevoel van dynamiek over te brengen, versterkt door een zwevende C-stijl, een bekend kenmerk van het huidige gamma.

Aan de achterzijde is het voertuig voorzien van signaallampen die geïnspireerd zijn op de klassieke X-vormige benzinebus. Deze "X" is een terugkerend kenmerk van het assortiment. Deze 'X' is een terugkerend thema binnen en buiten via de 'X-Camo', een motief dat het begrip 'camouflage' combineert met de letter 'X'.

Functionele en ruime interieurs

Het interieur van de volledig nieuwe Jeep Avenger zet het principe van "design to function" voort. Het strakke, robuuste interieurontwerp, verankerd door een strak instrumentenpaneel, is geïnspireerd op de geschiedenis van het merk Jeep, met name de Jeep Wrangler.

Eenmaal in de auto wordt het oog onmiddellijk getrokken naar het bovenste deel van het dashboard, waar zich een enkele horizontale "cluster" van functies bevindt, waaronder alle ventilatieopeningen, de omgevingsverlichting en een centraal geplaatst 10,25-inch touchscreen dat zichtbaar is voor zowel de bestuurder als de passagier. Het onderste deel van het dashboard wordt gekenmerkt door een wijd open opbergruimte.

De nieuwe Avenger heeft unieke details voor deze autoklasse, zoals elektronisch verstelbare lederen stoelen met massagefunctie, meerkleurige sfeerverlichting die de ogen tijdens het rijden 's nachts minder belast, en een groot zonnedak (beschikbaar in een later stadium). De zijlichten van het voertuig blijven zichtbaar wanneer de achterklep wordt geopend, voor extra bescherming en veiligheid.De middenconsole is ook ontwikkeld om de bruikbare ruimte voor bestuurder en passagier te maximaliseren, met in totaal 34 liter opbergruimte voorin, een indrukwekkend cijfer gezien het segmentgemiddelde van 15 liter.

De nieuwe Avenger is ontworpen om zoveel mogelijk opbergruimte te bieden in een compacte carrosserie en biedt de meeste opbergruimte in zijn klasse: 34 liter voorin, een indrukwekkend cijfer gezien het segmentgemiddelde van 15 liter.

De regels van Design to Function zijn ook toegepast op de laars. Het volume behoort tot de beste in het segment (355 liter) en de functionaliteit blijkt uit de laadhoogte van de kofferbak, die is verlaagd tot 720 mm, de breedte van de achterklep, die is vergroot tot meer dan een meter, en de toevoeging van een handsfree elektrische achterklep, die niet gebruikelijk is in het segment.

State-of-the-art technologie: steeds geconnecteerd

De nieuwe Jeep Avenger is ontworpen voor de "altijd verbonden" klant en biedt een volledig digitale ervaring in de auto. State-of-the-art infotainment is aanwezig op alle versies, uitgerust met een 10,25’’ Uconnect Infotainment radiodisplay in combinatie met een volledig digitaal cluster dat beschikbaar is in twee varianten (zeven en 10,25’’).

Smartphone-achtige graphics zijn geïntegreerd in de 10’’ Uconnect. Daarnaast biedt het systeem de mogelijkheid om het eigen apparaat fysiek te spiegelen aan de radio via de draadloze functies Android Auto en Car Play; inhoud te mixen en te matchen om een eigen interface samen te stellen (tot twaalf widgets per pagina, maximaal zes pagina's); TomTom-navigatie in de auto met verbeterde natuurlijke spraakherkenning; en draadloze updates.

De nieuwe Jeep Avenger biedt ook een reeks diensten en functies waarvan gebruikers op afstand kunnen genieten. Met de Jeep Mobile App kunnen gebruikers bijvoorbeeld hun auto rechtstreeks vanaf hun smartphone lokaliseren. Gebruikers kunnen zelfs hun deuren vergrendelen en ontgrendelen, het batterijniveau controleren, klimaatregelingsfuncties aanpassen en het voertuig opladen, alsook rechtstreeks communiceren met de Avenger via een spraakassistent.

Galerij

Gent Motors article image